Piquero
Tekutý dezert z Panamy
Rumový spirit Piquero pochází z tropické Panamy. Jedná se o směs rumů, které se před lahvováním doslazují a obohacují o přírodní aromata. Hned při prvním přivonění projevují tóny piškotů, lískových ořechů, karamelu a vanilky. V bohaté, jemné chuti dominuje mléčná čokoláda následovaná slaným karamelem, praženými mandlemi či náznakem višní v čokoládě. Závěr je sladký a příjemně zakulacený.
Piquero si nejlépe vychutnáte samostatně, v degustační sklence na rum. Dopřát si jej ale můžete i s několika kostkami ledu nebo v podobě koktejlu. Jednoduchá, avšak výtečná je kombinace Piquero Tonic. Stačí do sklenky typu highball naplněné ledem nadávkovat 40 ml Piquera, dolít tonikem a ozdobit měsíčkem pomeranče.
Název spiritu odkazuje k jihoamerickému ptákovi terejovi modronohému (Sula nebouxil), kterému se v Panamě přezdívá právě Piquero. Tamní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem – místo vajec se v něm nacházela láhev s tekutinou. Domorodci ji ochutnali a nestačili se divit; byl to ten nejlepší rum, jaký kdy pili. Od té doby je tento roztomilý modronožec dle panamského folklóru považován za patrona dobrého rumu. Současně zdobí i etiketu láhve Piquero.